image

Schooldecaan

De decaan is een persoon die alles weet van het MBO en alle opleidingen die worden aangeboden. De decaan is beschikbaar om jou te helpen als het niet goed lukt om een goede keuze te maken.

Overtref je zelf! verbaas jezelf!

Op Veenoord heb jij de regie in handen!
Je volgt je eigen persoonlijke leerroute.
Je doet waar mogelijk vakken op een hoger niveau (BB/KB/TL). 
Je leert eigen keuzes maken en zet prestaties neer waar je trots op kunt zijn. 

>>LEES VERDER>>

Op Veenoord is dhr. Groenevelt de decaan.

Wanneer je in klas 3 en 4 van het vmbo zit, is het goed om je te gaan voorbereiden op de overstap naar het mbo. Na het halen van je vmbo-diploma stroom je door naar een opleiding op het MBO niveau 2, 3, of 4. Vanaf de start in klas 1 wordt er aandacht besteed aan beroepen en opleidingen. Samen met je ouders en onder begeleiding van mentoren maak je in klas 4 uiteindelijk een keuze voor een vervolgopleiding.

In klas 3 is het goed om open dagen te bezoeken van mbo-scholen in Rotterdam zodat je een indruk krijgt van de opleidingen die verschillende scholen aanbieden. Belangrijk om te weten is dat je wanneer je de basis klas doet je door kunt stromen naar een niveau 2 opleiding op het mbo en wanneer je de kader klas doet je door kunt stromen naar klas 3 of 4 van mbo. Op de sites van de verschillende scholen staan de open dagen vermeld.
In klas 4 moet je echt gaan overstappen van het vmbo naar het mbo en dit kan best een grote stap voor je zijn. Want je wilt wel terechtkomen bij een opleiding die bij je past. Maar hoe kom je nu aan goede informatie en hoe pak je het aan?

Probeer de volgende vragen te beantwoorden:


1. Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in?

Ga eens na bij jezelf waar je blij van wordt (neem hier de tijd voor). Waar ben je goed in volgens anderen? Of … waar zou je juist goed in willen worden? Hoe was je stage? Wat vond je leuk om te doen tijdens je stage? Heb je nog geen idee wat je wilt, doe dan eens een studiekeuzetest bijvoorbeeld via onderstaande link:
 https://zadkine.icares.com/

2. Welke opleidingen hebben je interesse of passen bij de uitkomst van stap 1?


Verdiep je allereerst niet alleen in ‘leuke’ opleidingen, maar ook in opleidingen die kansen bieden voor een baan. Je wilt immers werk kunnen vinden straks. Samen met school bezoek je na het nemen van stap 2 in november een opleidingsmarkt.
<tussen kop> 3. Kijk welke scholen de opleiding(en) van jouw keuze aanbieden door de websites te bezoeken en ga naar de open dagen.
Bezoek de open dagen van de verschillende mbo’s in de buurt zodat je kunt kijken naar welke school je toe wilt na het halen van je diploma. Zoek naar de opleidingsinformatie en lees goed aan welke eisen je moet voldoen en wat een opleiding inhoud. En bedenk wat je zoekt in een locatie. Waar voel je je prettig bij? Dicht bij huis, ver weg (reiskosten), grote school, kleine school enz.

4. Kom de sfeer proeven! Dat kan op veel momenten van het jaar.


a. Op een Infodag kun je aan een docent of een leerlingen een vraag stellen.
b. Tijdens een Open dag kun je de verschillende locaties van binnen en buiten zien en je laten rondleiden binnen een of meer opleidingen.
c. Je kunt je, op sommige momenten van het jaar, aanmelden voor een meeloopdag zodat je echt kunt ervaren waar het bij een opleiding om draait.
d. Bekijk ons blog om verhalen van huidige leerlingen te lezen.

5. Meld je op tijd aan voor de opleiding van je keuze.


Ben je eruit? Meld je dan zo snel mogelijk aan. Voorkom de teleurstelling dat de opleiding van je keuze geen plaatsen meer heeft. Je kunt je best voor twee studies aanmelden als je nog twijfelt. Aanmelden betekent niet automatisch dat je geplaatst bent. Hiervoor volgt nog een verplichte informatiebijeenkomst en intake. De intake bestaat vaak uit het maken van een test en een gesprek.
Daarna wordt je voorlopig geplaatst en na het behalen van je diploma definitief.

Voor vragen kun je terecht bij de decaan van school en bij je mentor.

 

'Overtref jezelf, verbaas jezelf'