Decaan & Loopbaanorientatie LOB

De decaan is een persoon die alles weet van het MBO en alle opleidingen die worden aangeboden. Samen met je coach helpt de decaan jou bij het maken van de juiste keuze voor een vervolgopleiding! Op Veenoord is meneer Groenevelt de decaan.

Wanneer je in klas 3 en 4 van het vmbo zit, is het goed om je te gaan voorbereiden op de overstap naar het mbo. Na het halen van je vmbo-diploma stroom je door naar een opleiding op het MBO niveau 2, 3, of 4. Vanaf de start in klas 1 wordt er aandacht besteed aan beroepen en opleidingen. Samen met je ouders en onder begeleiding van mentoren maak je in klas 4 uiteindelijk een keuze voor een vervolgopleiding.

In klas 3 is het goed om open dagen te bezoeken van mbo-scholen in Rotterdam zodat je een indruk krijgt van de opleidingen die verschillende scholen aanbieden. Belangrijk om te weten is dat je wanneer je de basis klas doet je door kunt stromen naar een niveau 2 opleiding op het mbo en wanneer je de kader klas doet je door kunt stromen naar klas 3 of 4 van mbo. Op de sites van de verschillende scholen staan de open dagen vermeld.
In klas 4 moet je echt gaan overstappen van het vmbo naar het mbo en dit kan best een grote stap voor je zijn. Want je wilt wel terechtkomen bij een opleiding die bij je past. Maar hoe kom je nu aan goede informatie en hoe pak je het aan?

Probeer de volgende vragen te beantwoorden:

 

1 Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in?

Ga eens na bij jezelf waar je blij van wordt (neem hier de tijd voor). Waar ben je goed in volgens anderen? Of … waar zou je juist goed in willen worden? Hoe was je stage? Wat vond je leuk om te doen tijdens je stage? Heb je nog geen idee wat je wilt, doe dan eens een studiekeuzetest bijvoorbeeld via onderstaande link:
 https://zadkine.icares.com/

 

2  Welke opleidingen hebben je interesse of passen bij de uitkomst van stap 1?


Verdiep je allereerst niet alleen in ‘leuke’ opleidingen, maar ook in opleidingen die kansen bieden voor een baan. Je wilt immers werk kunnen vinden straks. Samen met school bezoek je na het nemen van stap 2 in november een opleidingsmarkt.

 

3 Kijk 
Kijk welke scholen de opleiding(en) van jouw keuze aanbieden door de websites te bezoeken en ga naar de open dagen.
Bezoek de open dagen van de verschillende mbo’s in de buurt zodat je kunt kijken naar welke school je toe wilt na het halen van je diploma. Zoek naar de opleidingsinformatie en lees goed aan welke eisen je moet voldoen en wat een opleiding inhoud. En bedenk wat je zoekt in een locatie. Waar voel je je prettig bij? Dicht bij huis, ver weg (reiskosten), grote school, kleine school enz.

4. Kom de sfeer proeven! Dat kan op veel momenten van het jaar.

a. Op een Infodag kun je aan een docent of een leerlingen een vraag stellen.
b. Tijdens een Open dag kun je de verschillende locaties van binnen en buiten zien en je laten rondleiden binnen een of meer opleidingen.
c. Je kunt je, op sommige momenten van het jaar, aanmelden voor een meeloopdag zodat je echt kunt ervaren waar het bij een opleiding om draait.
d. Bekijk ons blog om verhalen van huidige leerlingen te lezen.

5. Meld je op tijd aan voor de opleiding van je keuze.

Ben je eruit? Meld je dan zo snel mogelijk aan. Voorkom de teleurstelling dat de opleiding van je keuze geen plaatsen meer heeft. Je kunt je best voor twee studies aanmelden als je nog twijfelt. Aanmelden betekent niet automatisch dat je geplaatst bent. Hiervoor volgt nog een verplichte informatiebijeenkomst en intake. De intake bestaat vaak uit het maken van een test en een gesprek.
Daarna wordt je voorlopig geplaatst en na het behalen van je diploma definitief.

Voor vragen kun je terecht bij de decaan van school en bij je mentor.

 

Loopbaanoriëntatie - en begeleiding (LOB)

Ouders kunnen hun kinderen heel goed helpen met het maken van een studiekeuze. Samen met de mentor en decaan zijn zij vaak de belangrijkste adviseurs van hun kind. 

Help uw kind bij studiekeuze

Ouders kunnen hun kinderen heel goed helpen met het maken van een studiekeuze. Samen met de mentor en decaan zijn zij vaak de belangrijkste adviseurs van hun kind. Laat aan uw kind zien dat u belangstelling hebt voor zijn of haar schoolloopbaan. Praat daar samen over en toon interesse in wat uw kind leuk vindt. Zet samen op een rijtje wat uw kind goed kan en welke mogelijkheden het heeft. 


Vragen

Om gesprekken beter te laten verlopen, staan hieronder voorbeeldvragen. Die kunt u gebruiken om te komen tot een open gesprek met uw kind.

- Wat was het vervelendste/leukste uur afgelopen week? Waarom? 
- Wat kun je heel goed volgens je docent/stagebegeleider? 
- Waar ben je goed in?
- Welke eigenschappen heb je nodig om dit te kunnen?
- Kun je je sterke en zwakke punten opnoemen?
- Wat is voor jou nou echt belangrijk?
- Wat zie ik als ik jou aan het werk zie?
- Welke werkzaamheden doe je met veel plezier?
- Kun je voor- en nadelen noemen van dit beroep/deze functie?
- Wat wil je bereiken in je werk?
- Wat verwacht je van je werk?
- Wat wil je absoluut niet doen?
- In welke sector/branche/afdeling wil je graag werken en waarom?
- Welk werk doet je vader moeder/buurman/broer, enz.? Wat doet hij/zij?
- Wat denk je nodig te hebben om dit vak uit te voeren?
- Wat is je eerste stap?
- Wat heb je daarvoor nodig?
- Wie neemt de beslissing over jouw toekomst?
- Waar heb je mij voor nodig, wat kan ik voor jou betekenen?

 

Stel motivatie en enthousiasme centraal

Kijk waar uw kind zelf warm voor loopt. Dring niets op, maar ga uit van zijn of haar eigen motivatie en enthousiasme. Let eens op de manier hoe uw kind er met anderen over praat. Als u enthousiasme hoort, is dat een goed teken. Studeren lukt alleen als je er zelf zin hebt!

 

Ga samen naar open dagen en informatiemarkten

Ga mee naar Open Dagen en informatiemarkten. Proef de sfeer van de onderwijsinstelling en vraag u af of dit een plek is waar uw kind zich kan ontplooien.

 

Praat met uw kind

Stimuleer uw kind om mee te lopen en te gaan proef studeren. Uit onderzoek blijkt dat de uitval minder is als jongeren een school meer dan één keer bezocht hebben, voordat ze met hun opleiding beginnen. Praat over de verschillende bezoeken, vraag door, en kom er later nog eens op terug.

 

Onderzoek kwaliteit en carrièreperspectief

Onderzoek de kwaliteit van de opleidingen, bijvoorbeeld door vragen te stellen op een open dag. Hoe staat de opleiding bekend? Hoe tevreden zijn de studenten? Voor welke beroepen wordt uw kind opgeleid op de opleiding? Waar werken jongeren die de opleiding gevolgd hebben.

Steun uw kind door met hem/haar te praten. Keuzes maken is moeilijk en het kan soms zelfs eng zijn. Steun uw kind dus in zijn of haar beslissing en sta open voor zijn of haar verhaal.

 

 

 

'Overtref jezelf, verbaas jezelf'